Tobi of Akatsuki Sprite

07 February 2013

Ubat Gigi Bukan Sahaja Untuk Gigi

Assalamualaikum.entri kali ini aku ingin menulis tentang kegunaan ubat gigi.aku terpikir nak tulis entri ni sebab aku ada terbaca satu artikel ni.so,aku nak share2 lah sikit.kebiasaannya kita menyebut ubat gigi dengan colgate bukan? itulah yang dinamakan kuasa jenama yang mampu merubah istilah sesuatu benda.tahukah anda kegunaan ubat gigi selain daripada menggosok gigi? 1. Kegunaan ubat gigi selain untuk menggosok gigi. Ini kerana ubat gigi selain dari memutih, mencerah, menghilangkan kotoran dan mengembalikan dan melindungi enamel.

2. Mengurangkan rasa sakit sekaligus mengubati di sengat serangga dan menghindarkan dari terluka
3. Mengurangkan rasa sakit sementara apabila terbakar kecil danmelecur terkena api.

4. Mengecilkan jerawat. Letakkan satu titik kecil ubat gigi ke jerawat pada malam hari sebelum tidur. Mencucinya di pagi hari.

5. Mengilatkan kuku

6. Sebagai gel rambut apabila gel rambut anda habis.

7. Menghilang bau di tangan seperti bau bawang, hanyir ikan dan sebagainya.

8. Membuang dakwat pen di pakaian. Gosok kawasan yang terkena dakwat sebelum membilasnya dengan air dengan segera.

9. Untuk kasut kulit, ubat gigi juga boleh membersih malah mengilatkan kasut.

10. Membuang kesan krayon di dinding. XGosokkan kain basah dengan yang sudah diletak ubat gigi dengan lembut pada dinding.

11. Membuat perhiasan perak berkilau. Gosokkan ubat gigi ke perhiasan perak dan biarkan semalam. Lap bersih dengan kain yang lembut keesokan harinya.

12. Menghapuskan kesan calar pada DVD dan CD. Letakkan lapisan yang nipis ubat gigi ke disk dan gosok perlahan, kemudian bilas dengan air bersih.

13. Menghilangkan bau masam pada botol bayi. Ingat supaya membilasnya dengan sabun dan air sehingga bersih.

14. Henghilang kesan terbakar pada besi seperti sudu dan seterika.

15. Membersihkan cermin mata menyelam (google) supaya terang. Penyelam, perenang, dan para atlit mungkin sudah tahu tentang trick ini. Gosokkan setitik ubat gigi di kacamata kemudian bilas dengan rata.


16. Membersihkan Casing Monitor/Laptop. Letakkan ubat gigi dan dicampurkan dengan sedikit air kemudian gosok monitor/casing/laptop dengan perlahan-lahan dan berhati-hati. Kemudian lap semula dengan kain lembut dengan berhati-hati.

17. Untuk menampal dinding simen yang berlubang kerana kesan paku dan sebagainya.Terima Kasih Kerana Sudah Membaca Entri Taufiq ! Sila Like Kalo Suka !

Copyright@Segala Yang Tercatat di atas semuanya Hak Milik Ku Taufiq